IDEES PEL PROFESSORAT

ATUREM L’ASSETJAMENT LGBTFÒBIC!

Sabies que l’estudi “Experiències escolars a Catalunya d’adolescents Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals i d’adolescents fill i filles de Famílies Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals” de l’Institut Català d’Estudis de la Violència (2009) ha constatat que el 34’3% dels i les escolars gais i lesbianes que va patir assetjament no ho va explicar a ningú? Que només un 11’4% va recórrer a la família i un 2’8% al tutor/a?

diversidad

Segons l’Informe “Acoso escolar y riesgo de suicidio por orientación sexual e identidad de género: Fracaso del sistema educativo” (2013) de la FELGTB, el 17% dels i les joves que pateixen assetjament escolar LGTBIfòbic arriba a atemptar contra la seva vida…

Aquestes xifres parlen d’una realitat molt estesa, que afecta una gran part dels i les adolescents LGBT. És per això que la nostra entitat estem fent des de fa anys formacions per a professorat i famílies sobre diversitat sexual i de gènere, claus per a l’empoderament, eines per a acompanyar, per a prevenir la discriminació i l’assetjament als centres educatius, i també, donar a conèixer recursos útils per a la intervenció.

Podeu trobar nombrosos recursos, audiovjonah 2isuals i bibliogràfics a la nostra web: Associació Candela

Us deixem un vídeo fet per un adolescent Nord-americà, Jonah Mowry, fa uns anys, explicant la seva experiència de bullying homofòbic. Aquest testimoni, molt dur i emotiu, és molt valuós perquè es va convertir en un vídeo viral i va trobar el suport d’adults LGBT i altres joves en la mateixa situació, a diferents llocs del món. Avui, Jonah és un jove activista gai, resilient, que ha pogut enfrontar-se a l’assetjament i construir la seva autoestima i una vida plena d’amistats i somnis.

MÉS MATERIAL…

Com a material en format powerpoint, us recomanem que visiteu la pàgina web del projecte GAP WORK, on trobareu a l’apartat MATERIALS, les diapositives referents a la diversitat sexual i de gènere, l’assetjament LGBTfòbic, realitzades per l’Associació Candela.

GAP WORK

2014-01-22 11.23.03

Aquest projecte europeu d’investigació-acció va ser finançat pel programa Daphne III, i vam formar part de l’equip català, juntament amb la Universitat Roviri i Virgili (coordinació) i Tamaia, viure sense violència.

 

També us volem deixar dos llibres que considerem fonamentals, plens de dinàmiques i continguts per a treballar a classe:

– Herramientas para combatir el bullying homofóbico. Raquel Lucas Platero Méndez i Emilio Gómez Ceto (2008)

Herramientas
– Trans*exualidades. Acompañamiento, factores de salud y recursos educativos. Raquel (Lucas) Platero Méndez (2014)

 

 

 

 

 

 

 

 

Per últim, dos documents rellevants a Barcelona i Catalunya:

Pla Municipal per al  Col·lectiu LGBT de l’Ajuntament de Barcelona

no discriminacio

Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia 

Mica en mica anirem completant la informació i afegint nous recursos. Esperem que us serveixi!!!