Coneixíeu la paraula sexting? I sexpreading? Què en penseu d’incorporar les xarxes socials dins de la nostra sexualitat? Ho heu provat alguna vegada? Uish… quantes preguntes! Anirem per parts.
La cosa és que l’altre dia vaig sentir rumors a l’insti de que estava circulant una foto una mica… íntima? Com us podreu imaginar el què es deia pels passadissos és que era una foto guarra i no precisament com un adjectiu positiu… Tot plegat recordava al vídeo aquest que us posem. Ja l’heu vist? No us sembla curiós això de que el noi que rep la foto passa a ser un triomfador i en canvi la noia que l’ha enviat es converteix en una “guarra” per sempre més? Bé, més que curiós… és injust, molt injust! I ens ensenya un cop més com les desigualtats de gènere es manifesten de manera molt clara en les relacions afectivo-sexuals i que encara avui no és el mateix ser un “ligon” que una “ligona”.
Si estem immerses en les xarxes socials és una possibilitat més que aquestes puguin formar part també de les nostres relacions més íntimes. De quina manera? Doncs això sempre a criteri de cadascú i des del respecte. Qui soc jo per jutjar si això és massa o allò altre massa poc?
Ara sí, és super important diferenciar conceptes:
Parlem de sexting quan una persona envia de forma totalment consentida alguna foto o vídeo amb contingut sexual sobre ella mateixa a una altra persona. No hi ha coacció per a fer-ho (sextorsió*) i podem parlar d’una nova manera de relacionar-nos amb la nostra sexualitat que pot ser tant en alguna ocasió puntual o un joc més freqüent en funció del gustet que li trobem amb l’altra persona, el moment, les ganes, el dia i mil coses més!
En canvi, la paraula sexpreading es refereix a difondre sense el consentiment de la persona en qüestió el material amb contingut sexual (generalment fotos i vídeos). Així doncs, us convido a que tornem a mirar el vídeo i preguntem-nos: on està realment el problema? És un problema en sí enviar una foto íntima? El sexting no és el problema ja que es pot considerar com una pràctica sexual consentida i el conflicte s’origina amb la falta de consentiment (com sempre!) ja sigui per difondre-la com per coaccionar a algú a que es faci fotos de caràcter sexual.
Us ha quedat clar? A mi sí i a més a més no em penso quedar de braços plegats amb això que va passar l’altre dia al meu insti! Però… què puc fer? Teniu idees per mostrar suport a la noia que ha sigut humiliada i a la vegada baixar-li els fums a qui ha trencat la confiança de la noia i tota la resta que el secunda?

  • SEXTING: pràctica sexual que consisteix en enviar de manera consentida fotos o vídeos amb contingut sexual sobre si mateix/a una altra persona
  • SEXPREADING: difondre fotos amb contingut sexual d’una altra persona sense el seu consentiment
  • SEXTORSIÓ: forma d’extorsió sexual en la qual una persona rep xantatge o amenaces perquè enviï una foto de si mateixa amb contingut sexual.