CONEIX ELS TEUS DRETS
Segurament t’hauràs adonat que vivim en una societat adultista. Igual no has escoltat mai la paraula però segur que saps de què parlem. Una societat adultista és una societat on la paraula de les persones adultes té més valor i poder que la de les persones adolescents (o com els agrada dir «menors d’edat»), independentment de les circumstàncies. Això és injust perquè fa que de partida les persones infants o adolescents estiguin en una situació de desigualtat i vulnerabilitat.
Si ens fixem en el llenguatge veurem més ràpid de què estem parlant. Saps d’on ve la paraula adolescent? Ve de adolecer, que pateixes un dolor, que et falta alguna cosa. Aquesta visió de l’adolescència com una etapa a la que li manca alguna cosa que es completa amb l’edat adulta, ens dóna una idea de per on van els trets… A més, parlar de persones «menors d’edat» també és una manera de parlar que fa que hi hagi un sector de la població que és menys que l’altra. En aquest cas, adolescents en front a persones adultes.
Una societat que no fos adultista seria aquella que entén que les persones adultes només tenen una cosa que les persones adolescents no tenen: El grau d’experiència. Que han viscut més! I que el fet de viure més ha comportat un aprenentatge i una experiència (que a vegades ni es nota!). Això no hauria de representar un privilegi a la nostra societat sinó més aviat una responsabilitat cap a les persones més joves.
Per tant, des de la Lore, pensem que una de les maneres de defensar-nos de la societat adultista és conèixer els drets que tenim! Així que aquí et deixem els teus drets, tant els drets de la infància i adolescència com els drets sexuals i reproductius, perquè ningú te’ls trepitji mai!
DRETS DE LA INFÀNCIA I ADOLESCENCIA
- Dret a la igualtat, sense distinció de raça, religió o nacionalitat.
- Dret a una protecció especial que asseguri un creixement mental i social sa i lliure.
- Dret a un nom i a una nacionalitat.
- Dret a una alimentació, habitatge i atenció mèdica adequats.
- Dret a una educació i atenció especials per als infants físicament o mentalment disminuits.
- Dret a comprensió i afecte per part de les famílies i de la societat.
- Dret a l’educació gratuita. Dret a divertir-se i a jugar.
- Dret a atenció i ajuda preferents en cas de perill.
- Dret a protecció contra l’abandonament i l’explotació en el treball.
- Dret a rebre una educació que fomenti la solidaritat, l’amistat i la justícia entre tothom.
Si vols més informació aquí tens una guia que et pot resultar útil
DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS
Quan parlem de sexualitat i reproducció sovint també hem de parlar de drets específics, ja que en aquest àmbit de la nostra vida existeixen algunes violències específiques. És important conèixer els nostres drets, ens pot ajudar a defensar-nos en algunes situacions que ens puguem trobar al llarg de la nostra vida.
Aquí et fem un resum, però si vols més informació, trobaràs articles i anàlisis molt bons a la pàgina web que va fer l’Associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears:
Cap persona pot ser discriminada o coaccionada en virtut de l’exercici dels seus drets sexuals. El dret a la llibertat i autonomia en l’exercici responsable de la sexualitat; el dret a escollir les parelles sexuals sense discriminació; el dret a expressar la sexualitat pròpia sense tenir en compte l’orientació sexual i el dret a exercir la sexualitat independent de la reproducció són Drets Humans.